Ungdomsbokgildet 2019


I høst var Siri og jeg på Ungdomsbokgildet i Drammen, og for meg var det første gang. Etter min mening var det et kjempefint opplegg, der de blant presenterte et stort utvalg av årets litteratur for ungdom. Det er veldig deilig at noen plukker ut og presenterer bøker for deg, så er det en enkel sak å bestille det som høres interessant ut. Underveis i presentasjonene noterte jeg meg «ja», «nei», «meh», «kanskje», og etter å ha fått katalogen i ettertid bestilte vi en god del av dem. Det at vi måtte velge bort noen, var ikke nødvendigvis fordi disse ikke hørtes interessante eller bra ut, men noen hadde vi fra før, og noen virket for å være for en litt yngre målgruppe med tematikk og språkbruk som kanskje passer bedre for f.eks. ungdomsskoleelever.

Under er en kjapp presentasjon av de bøkene vi kjøpte inn fra Ungdomsbokgildet, og jeg håper du finner noe som høres spennende ut 😊 Jeg har ikke lest alle selv, så deler av omtalene er hentet fra katalogen.



Dramar betyr ingenting – Ane Barmen (Norge)

Det første som slo meg med denne boka, var det stilige coveret. Man skal som kjent ikke dømme en bok ut ifra det, men det er jo klart at et fint design på omslaget hjelper til å fange interesse. Boka handler om Louise, som etter at bestekompisen brått dør, reiser fra en bitteliten bygd på Vestlandet til metropolen Ålesund for å fullføre VGS der. Når bestemoren også dør blir hun nødt til å reise tilbake til hjembygda, og med det blir hun også nødt til å konfrontere fortida.



Nordsjøen – Elen Betanzo (Norge)


Faren til Mathias er en av Stavangers rikeste menn, og Mathias har derfor levd store deler av oppveksten i luksus. Når faren blir mistenkt for økonomisk kriminalitet, snur det opp-ned på hele tilværelsen. Omtalen av boka får faren til å høres ut som en karakter i NRK-serien Exit (du vet, den som det var så mye snakk om), men etter hvert blir det tydeligere at Mathias heller ikke er bare sympatisk.


Fri – Juno Dawson (England)

Denne fortellingen er enda et eksempel på at penger og luksus ikke nødvendigvis er bare fryd og gammen. Lexi har en far som alltid jobber, en stemor omtrent på sin egen alder og en mor som er for opptatt av seg selv til å bry seg særlig om barna. Den eneste Lexi har, er broren. De bor i hver sin hotellsuite og har materielt sett alt de kan ønske seg. Lexi fyller tomrommet der en fungerende familie skulle ha vært med den altfor gamle kjæresten Kurt, som er rusmisbruker og drar Lexi med seg i dragsuget.



Ord som slutter på skap – Sanne Mathiassen (Norge)

Sanne Mathiassen, som for øvrig i høst var på besøk på St. Hallvard, har skrevet en original og humoristisk bok om kjærlighetssorg. Romanens hovedperson, en 18 år gammel jente, har en noe spesiell måte å håndtere kjærlighetssorgen på; hun flytter inn i klesskapet på soverommet til eksen. Hun venter på at han skal savne henne og finne henne. Men eksen har fått seg ny dame - jævla Marie - som attpåtil er vegetarianer! Kan det bli verre?



 Et hav av kjærlighet – Tahere Mafi (USA)

Den iransk-amerikanske forfatteren har i denne boka tatt utgangspunkt i egen oppvekst, men fortellingen er likevel fiksjon. Shirin er en 16 år gammel jente som vokser opp i USA i kjølvannet av 11. september, og det at hun er muslim og bruker hijab er nok til å provosere folk. Hun blir utsatt for vold og sjikane, og familien er stadig på flyttefot. Hun har alltid vært rotløs og ikke sett noe poeng i å investere i vennskap med noen, men når hun oppdager breakdance finner hun et fellesskap hun ønsker å forbli i.




Nattskift i Nekropolis – Bjørn Ingvaldsen (Norge)

Max er skilsmissebarn. Faren har ny familie, mens moren sitter våken i kjelleren hele natta og studerer gravplasser nær antikke byer, såkalte Nekropolis. En ganske spesiell hobby å ha, men det var fordi hun egentlig skulle ha blitt arkeolog. Om det ikke var for at Max ble født. Dette blir omtalt som en mørk bok, og det blir raskt tydelig at moren ikke er helt frisk. Skrekkforfatteren Joe Hill har uttalt at «… den mest virkningsfulle skrekken er den som handler om empati», og det er det denne boka spiller på.



Norra Latin – Sara Bergmark Elfgren (Sverige)

Norra Latin er Stockholms kanskje mest prestisjefylte videregående skole, og første steg på veien for ungdom som drømmer om en framtid innen film eller teater. Handlingen følger to jenter, Clea og Tamar, som har veldig ulikt utgangspunkt, men samme drøm om å stå på scenen. Selve skolebygningen er en sentral «karakter» i fortellingen, og den er samtidig ispedd overnaturlige elementer. Jeg har alltid vært fascinert av gamle, creepy bygninger og gleder meg derfor til å lese denne boka!



Hvis du bare var min – Jenny Han (USA)

Fortellingen i denne romanen tar utgangspunkt i en hatteeske med fem kjærlighetsbrev – et for hver av guttene Lara Jean har vært forelsket i. På mystisk vis blir disse brevene stjålet og sendt av gårde, og alle Lara Jeans innerste tanker blir spredd for «alle». Selv om det høres ut som en ren romantisk fortelling, handler boka vel så mye om søskenkjærlighet, sårbarhet og forskjellige utfordringer i ungdomstiden.




To kan holde på en hemmelighet – hvis en er død – Karen M. McManus (USA)

Mens moren er på et behandlingssenter må Ellery og tvillingbroren Ezra flytte fra Los Angeles til bestemoren som bor i den lille byen Echo Ridge. De kjenner ikke bestemoren sin, men de kjenner byens historie om drapet på skoleballdronningen Lacey. Flere år før dette, forsvant også morens tvillingsøster. Og nå er det tegn som tyder på at morderen er tilbake. Ellery er tilhenger av «true crime»-dokumentarer, og innleder sin egen etterforskning, noe som setter henne i stor fare. Omtalen av boka sier at den klarer å holde spenningen oppe hele veien, og at løsningen kommer som en overraskelse.



Alt skal brenne – Sofia Nordin (Sverige)

Hovedpersonen Agnes og bestevenninna Minna er tøffe, kule og har sterke meninger om det meste; klima, likestilling, dyrevelferd og så videre. Minna er den som drar det lengst, og Agnes trives med å være litt i skyggen hennes. Agnes fungerer også som en hobby-terapeut for henne. Etter at Minna forsøker å ta livet sitt, blir hun diagnostisert med personlighetsforstyrrelse og bipolar lidelse. Medisiner og terapi gjør til at hun mister gløden og kampviljen, men når hun slutter med medisiner og psykologtimer går det virkelig ille, og der ser ut til at ikke engang Agnes kan hjelpe henne.



Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? / Følg med nå – Åse Ombustvedt / Trygve Skaug (Norge)

Sånn umiddelbart virker det veldig random at disse to diktsamlingene er gitt ut sammen. Men på et vis veier de opp for hverandre, og balansen blir perfekt. Ombustvedts diktsamling er fylt av raseri, smerte og sårbarhet, mens Instagram-poeten Trygve Skaugs dikt er «løfter hjertet og setter mot i folk».



OMG! – Ingelin Røssland (Norge)

Hovedpersonen Maria på 15 er en villstyring som er grov i kjeften, drikker, har sex, sparker og slår. Etter å ha utagert til det ekstreme, blir hun sendt til bestemora som bor på en liten øy på Vestlandet med kirke og sju bedehus. Det er ikke stort annet å finne på der enn å prøve å forføre sønnen til presten …

Jeg leste denne på under en time en dag det var stille på jobb. En kort og lettlest bok - hvis man syns det er greit å lese på nynorsk. Fortellingen er "rett på sak" og interessant nok - jeg likte at det var en grunn til at Maria oppførte seg som hun gjorde, og at hun til slutt innså hva (og hvem) som egentlig var viktig for henne. Man sitter alltid igjen med en god følelse når ting ordner seg og det ender godt.



Harpa – A. Audhild Solberg (Norge)

Det første som slo meg, er at bokas omslag minner mistenkelig mye om svenske Stefan Spjuts thrillere Stallo (2014) og oppfølgeren Stalpi (2019). For øvrig ekstremt spennende bøker – les dem! Jeg har foreløpig ikke lest Harpa, men det virker som Solberg også har latt seg inspirere av skandinaviske sagn og overtro, bare at denne boka, med fire ungdommer som hovedpersoner, er tilpasset litt yngre lesere.



Den svartkledde jenta – A. Audhild Solberg (Norge)

Andreas Kjøde, som presenterte boka ved Ungdomsbokgildet, sa at han «kan ikke huske å noensinne ha blitt så opprørt og sint over å ha lest en bok!». Det lover jo godt for den som liker mørke fortellinger. Boka er en grøsser med rot i virkeligheten – den handler om overgrep. Er Leo «bare» verdens verste kjæreste, eller er han et monster?



Alt jeg skylder deg er juling – Arne Svingen (Norge)

Arne Svingen pøser ut ungdomsbøker i en rasende fart. Hovedpersonen i denne boka, Herman, er sint og vandrer gatelangs om natta for å banke opp folk (men han banker bare opp de som fortjener det). Faren til Herman var også sint, og lot det for det meste gå ut over mora til Herman. Når Herman møter Silje, som er som hans kvinnelige motstykke, oppstår det søt musikk (eller kanskje heller death metal), og de slår seg sammen for å hevne seg på noen som virkelig fortjener det.



Du er super – Matthew Syed (England)

Med undertittelen «sånn får du til (nesten) alt du har lyst til», burde jo denne boka være interessant for de fleste. Syed lærer oss at stå-på-vilje, tålmodighet og selvtillit er det man trenger for å lykkes på mange områder i livet, enten det handler om sport, skole, vennskap eller hobbyer. Han ønsker å vise unge mennesker at det ikke er noen grunn til å la seg fange av dårlig selvtillit eller feil tankesett. Boka er lettlest og har illustrasjoner, så selv om du ikke er en ivrig leser til vanlig kan du kanskje vurdere å sjekke ut denne?



Utegym i minusgrader – Øystein Samson Tjentland (Norge)

Paul, som har norsk far og engelsk mor, tilhører «generasjon prestasjon», og han føler at han ikke er spesielt god til noe som helst. Han er helt gjennomsnittlig. Helt til han oppdager at han har skills med damer. Paul roter seg borti en sjekkekonkurranse på radio, som han vinner, og blir deretter sendt til en finale i London. Denne turen blir spesiell for både Paul og de han møter på.



Isla Bonita – Terje Torkildsen (Norge)

Carlo er superstreit, mens mora hans er en eksentrisk kunstnertype. Han må bli med henne på ferie til Kanariøyene utenom skoleferien, noe som gjør ham veldig bekymret for å gå over fraværsgrensa. Den fiktive øya de reiser til, Isla Bonita, er tilsynelatende et ferieparadis, men etter hvert begynner Carlo å mistenke at noe ikke er helt som det skal …


Brådypt – Elin Victoria Unstad (Norge)

En psykologisk thriller som nok egner seg best for de som ikke har lest så veldig mye krim. For erfarne krim-lesere kan nok løsningen bli litt vel enkel å avsløre. Hovedpersonen Vilja har alltid elsket vannet og vært en talentfull svømmer. Etter en drukningsulykke der hun er død i 23 minutter før hun blir gjenopplivet, blir hun livredd for vann. Så når hun våkner en morgen i vannkanten bare iført pysjen, må hun prøve å finne ut av hva som skjedde.



Stillheten etterpå – Helene Uri (Norge)

Når man begynner på VGS og ikke kjenner noen fra før, kan man velge akkurat hvem man vil være. Fortellingen følger to personer et høstsemester; VG1-eleven Ada og den nyutdannede klasseforstanderen hennes Odd Erik. Ada bestemmer seg for at hun vil være en person som står opp mot mobbing og urettferdighet, men prinsippene hennes settes på prøve når hun blir venner med de mest populære i klassen. Læreren blir mer og mer en tragikomisk figur som gjør sitt ytterste for å være kompis med elevene og ikke klarer å håndtere dem. Før jul ender det hele med forferdelse.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Mannen som elsket Yngve

En liten (og lite spennende) oppsummering av St. Hallvards leseutfordring 2020-2021

Leseutfordring-kategori: bøker med musikk eller sport som sentralt tema