Leseutfordring-kategori: bøker med musikk eller sport som sentralt tema



Dette høres kanskje ut som en noe snever kategori, men når man tenker over det er det nesten ikke grenser for hva man kan lese i denne kategorien. De aller fleste har et forhold til en eller annen form for musikk eller idrett – enten man er aktiv utøver selv eller liker å se på/høre på.

I denne kategorien er det fritt fram å lese akkurat den typen litteratur du selv vil, så lenge det helt eller delvis dreier seg om et eller annet innen musikk eller sport (vi er ikke fryktelig strenge når det gjelder hva vi godkjenner).

Her er noen av mine favoritter som passer i kategorien:


High Fidelity – Nick Hornby (1995)

Rob Fleming er en mann i midten av 30-årene som driver en platebutikk i London og elsker topp-fem-lister – spesielt de som er musikkrelaterte. Han, og kompisene hans som også jobber i platebutikken, har topp-fem-lister på omtrent alt. Etter å ha blitt forlatt av kjæresten sin, havner Rob i en slags tidlig 40-årskrise. Han bestemmer seg for å oppsøke sine topp fem ekskjærester for å finne ut hvordan det har gått med dem og hvorfor forholdene ikke varte. Forfatter Nick Hornby har blant annet også skrevet den kjente «Gutter er gutter», og han regnes som en av de beste forfatterne til å beskrive mennenes syn, følelser og problemstillinger i livet. Denne boka er kanskje litt «voksen» i tematikken for VGS-elever, men jeg var ikke så gammel da jeg leste den første gang selv. Nick Hornby skriver lett og med mye humor, så jeg tror absolutt at denne kan treffe noen midt i hjertet, selv om den handler om litt eldre personer.



Beatles – Lars Saabye Christensen (1984)

Beatles ble for noen år siden kåret til den beste «Oslo-romanen». Den følger en vennegjeng på fire gutter – Kim, Ola, Seb og Gunnar, eller «Paul», «Ringo», «George» og «John», som de liker å kalle seg. Hvis du er skikkelig årvåken har du kanskje skjønt at de fire unge guttene er veldig opptatt av Beatles og har lyst til å være som dem. De prøver å starte et band, men siden ingen av dem egentlig kan å spille noe instrument blir det liksom aldri det helt store. Gutter i den alderen har uansett andre viktige ting å tenke på, som fotball, jenter, kompliserte familieforhold og å stjele bilmerker. Boka er lang, og kanskje den ikke er like fengende for alle. Men den er en viktig del av norsk litteraturhistorie, og jeg liker den skikkelig godt.



American Psycho – Bret Easton Ellis (1991)

Jeg vet ikke om det er innafor for en skolebibliotekar å anbefale denne boka, eller om jeg i det hele tatt egentlig anbefaler den. Men det er en bok jeg har lest i hvert fall et par ganger, og du glemmer den ikke så lett, for å si det sånn. Det er nok flere som har sett filmatiseringen fra 2000 (med en strålende Christian Bale i hovedrollen) enn som har lest boka. Filmatiseringen er også temmelig drøy, men den blir faktisk snill i forhold. Hovedpersonen, Patrick Bateman, er en materialistisk og narsissistisk sadist som elsker luksus - og å torturere og drepe. Det er spesielt prostituerte som får «gjennomgå», for å si det sånn. Hva har dette med musikk eller sport å gjøre, spør du? Patrick Bateman er veldig musikkinteressert, og det er hele kapitler i boka viet til hans favorittartister; blant annet Phil Collins, Whitney Houston og Huey Lewis and the News.



Bare spille ball – Michael Stilson (2018)
Etter at forfatteren selv var på besøk på St. Hallvard, har dette vært en av de mest ettertraktede bøkene på skolebiblioteket. Jeg har ikke hatt anledning til å lese den selv ennå, men jeg forstår jo at det må være ekstra stas å lese en bok når man har møtt forfatteren. Og særlig når forfatteren er en ganske ung og kul type som har skrevet bok basert på sine erfaringer som profesjonell fotballspiller. Michael Stilson vant Uprisen (ungdomsbok-prisen) i 2019, og boka ble kåret til årets beste ungdomsbok.  



Fever Pitch – Nick Hornby (1992)

Dette er en «hellig skrift» for alle Arsenalsupportere. Det var Nick Hornbys første roman, og den er delvis basert på forfatterens egne minner om og forhold til klubben fra Nord-London. I kronologisk rekkefølge fortelles det om opp- og nedturer som ivrig fotballfan helt fra barndom til midten av 30-årene. Handlingen i hvert kapittel tar utgangspunkt fotballkamper han husker spesielt godt, og det flettes inn hvordan andre hendelser i livet hans utspilte seg i tiden rundt kampene.

Det ble forresten laget en veldig søt filmatisering av boka i 1997, med Colin Firth i hovedrollen, og denne anbefaler jeg også på det varmeste. Det blir skildret på en fantastisk måte hvor vanskelig det kan være å få andre forpliktelser, for eksempel kjæreste, når fotballaget alltid har vært din aller største kjærlighet. Sluttscenen der alle strømmer ut i gatene rundt Highbury etter at Arsenal har vunnet ligaen på Anfield i 1989 er kanskje det mest rørende jeg har sett noen gang, og jeg ler og griner om hverandre hver gang jeg ser den.



Klopp – fra Mainz til Liverpool – Raphael Honigstein (2019)

Selv om man ikke er Liverpool-fan, kan man som fotballinteressert ikke la være å beundre, misunne, respektere, ja, til og med like Jürgen Klopp. Tyskeren med det brede, hvite gliset har gjort underverker i Liverpool; de vant prestisjetunge Champions League i 2018/2019-sesongen, og nå er de jammen meg på vei til å vinne selveste Premier League også (akkurat det har jeg ikke lyst til å skrive noe mer om …). Forfatteren av denne «ultimate» biografien har hatt eksklusiv tilgang til Klopps venner, familie, kollegaer og spillere, og leserne får et spennende innblikk i hans eventyrlige trenerkarriere.  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Mannen som elsket Yngve

Verdens fineste julefortellinger