Ungdomsbokgildet 2020

 


Ungdomsbokgildet høsten 2020 var heldigitalt, og av ulike grunner fikk vi dessverre ikke sett det. Vi har likevel skaffet oss en god del av bøkene som ble presentert – og mye av det virker veldig bra! Under følger en kort omtale av de bøkene vi bestemte oss for å kjøpe inn til skolebiblioteket vårt. Det er ikke så veldig stor variasjon i hvor forfatterne kommer fra denne gangen, men jeg valgte likevel å ta det med så det er enkelt å skille hvilke bøker som er oversatt og ikke. I de tilfellene jeg har brukt sitater er disse hentet fra Ungdomsbokgildets eget hefte med bokpresentasjoner skrevet av Astrid Bonilla, Stig Elvis Furuset, Maria B. Meldalen, Andreas Kjøde og Beate Ranheim. Hvis du er interessert i å lese mer, så har vi dette heftet på biblioteket – bare spør!



Sarah Andersen – Voksenlivet er en myte (USA)

De aller fleste med tilgang til internett har vel sett tegningene til Sarah Andersen (Sarah’s scribbles) en eller annen gang. Nå er internett-stripene hennes samlet i bokform og oversatt til norsk, ikke som en sammenhengende fortelling, men «små historier der en ung, navnløs kvinnefigur kommenterer hverdagslige hendelser og filosoferer over tilværelsen fra sitt introverte ståsted». Mye handler om kvinnelighet generelt, og om hvordan man kan føle seg utilpass, keitete og fremmedgjort i egen kropp. Stripene gir på mange måter et skråblikk på samtida vår, og de inspirerer leserne til å være seg selv heller enn å være perfekt.




I lysets makt - Leigh Bardugo (USA)

Hovedpersonen Alinas hjemland ble for flere hundre år siden brått og brutalt delt i to av et landområde fylt av komplett mørke og monstre. Forfatteren er født i Jerusalem, noe som kanskje har vært med på å inspirere dette universet. Selv landets to mektige hærer klarer ikke hanskes med dette mørket. Alina er soldat, og det viser seg at hun også er en «grisja» - et av menneskene som har evnen til å manipulere den fysiske verden ved å for eksempel mane fram ild, vann eller vind, eller kontrollere ulike stoffer. «Mange uforutsigbare vrier og vendinger gjør det vanskelig å vite hva som skjer og hvem folk egentlig er». Passer både for dem som elsker fantasy «uansett» og for den litt mer kravstore og kresne leser.



 


Utbryterne – Nina Borge (Norge)

Det er år 2075 og klimaendringene kombinert med krig har ødelagt kloden. Selve luften er blitt giftig å puste inn. Det verste er likevel at det er et ekstremt feministparti som styrer Norge – og menn er blitt annenrangs borgere som blir overfalt, voldtatt og misbrukt på det groveste. To tenåringer, feministen Carla og opprøreren Noah, må begi seg ut på oppdrag i den livsfarlige ødemarken – mens soldater fra både feministene og opprørerne er etter dem. En vanvittig spennende bok!




En ballade om sangfugler og slanger – Suzanne Collins (USA)

Den kjente og filmatiserte Hunger Games-trilogien ble avsluttet for ti år siden. Denne oppfølgeren er ingen oppfølger, men en prequel som handler om en ung Coriolanus Snow (han som senere ble president i Panem). Som 18-åring var han mentor for en av de 24 deltagerne i konkurransen Dødslekene, og det er dette handlingen i boka dreier seg rundt. «Det er nok en fordel å ha lest trilogien først, for denne boka spiller mye på de første bøkene. Det er mindre glitter og glamour denne gangen, og vi får bli med på prosessen som skal gjøre Dødslekene til et altoppslukende og fryktinngytende TV-show».




Dødens spill – Anne Elvedal (Norge)

16 år gamle Rebekka gleder seg til å reise på motorsykkelferie i Irland sammen med faren sin. Men tilværelsen raser sammen rundt henne når faren brått omkommer i en brannulykke. Snart opplever Rebekka uforklarlige hendelser knyttet til et åndebrett hun finner på låven – den samme låven der farens ulykke skjedde. Eller var det en ulykke? Denne boka er forfatterens romandebut, og det er planlagt at det skal bli en trilogi. Anne Elvedal har tidligere skrevet for TV og film; blant annet manus til en av Børning-filmene, og også her skinner det gjennom at hun er interessert i bil og motorsykkel. Dødens spill er en spennende bok proppet med «cliffhangers» som får en til å måtte lese videre.              




Hvordan jeg tjente min første million – Endre Lund Eriksen (Norge)

Robin er en 15 år gammel gutt som ikke passer inn i familien sin av ivrige sosialister. Han snakker pent, kler seg i skjorte og blazer, og er et ordensmenneske. Familien venter nesten bare på at Robin skal komme ut av skapet som homofil, og når han en dag sier at han har noe viktig å fortelle, tror de at de er godt forberedt. Men så slipper han en bombe: han har meldt seg inn i Unge Høyre. Alle er målløse, unntatt søstera som hyler «ditt jævla kapitalistsvin!». Tiden går, og Robin blir interessert i aksjehandel. Til det trenger han penger. Når kommunens ordfører (fra Høyre) flytter inn i nabohuset, oppstår det situasjoner fylt med både humor og litt alvor.




Høgspenning. Livsfare. – Helene Guåker (Norge)

Videregåendeeleven Lea er forelsket. Men hun er også veldig sjenert, så for å tørre å ta kontakt med Halvor skaper hun seg derfor et alter ego: «Vilde». Vilde er utadvendt, tøff, har lilla hår og piercinger – og blir kjæreste med Halvor. Men hva skjer hvis Halvor oppdager den virkelige Lea? «Den store litterære prestasjonen her er høyt tempo og lys tone når vi er sammen med Lea som Vilde, og tilsvarende langsomt og mørkt når Lea er for seg selv. Guåker fortjener dessuten ros for gutteportrettet av Halvor. Han gir både Lea og Vilde-versjonen av henne et støtteløft når hun trenger det som mest».




Arvingen: Halve Kongeriket 1 – Anne Gunn Halvorsen, Randi Fuglehaug (Norge)

Hvem har vel ikke på et eller annet tidspunkt drømt om å bli prinsesse? Eller møte «drømmeprinsen»? Dette er en moderne norsk Askepott-historie. 17 år gamle Lena fra Horten flytter til Oslo der hun begynner på en videregående skole på beste vestkant. Det går også ingen ringere enn det kongelige tvillingparet kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe. Kronprinsen setter seg på den ledige plassen ved siden av Lena, og introduserer seg som Kalle. «Arvingen er en morsom, romantisk og ikke minst underholdende roman med høyt tempo». Denne romanen er den første av flere, så hvis du faller for denne er det bare å glede seg til mer!




Oppdrag abort – Jenny Hendriks, Ted Caplan (USA)

Du har kanskje sett filmen Unpregnant på HBO? Dette er boka den er basert på. Hovedpersonen Veronica Clarke lever et helt perfekt liv, med gode karakterer, stolte foreldre, suksessfulle venninner og en perfekt kjæreste. En kjæreste som stikker hull i kondomene han bruker fordi han ikke vil at Veronica skal reise langt vekk for å studere. Selvfølgelig blir hun gravid. Hun tør ikke be om hjelp fra verken foreldrene eller vennene, fordi det ikke passer inn i den «perfekte tilværelsen» deres. Det blir derfor Bailey, Veronicas tidligere bestevenninne, som må bli med henne til abortklinikken. Den ligger 1600 kilometer unna, og bilturen dit blir – ikke overraskende – innholdsrik.




Pustens lov – Øystein Stene (Norge)

Selv om tiden vi lever i er «dystopisk» nok i seg selv, er det spennende å lese om fiktive universer der folk har det enda verre. Dette er tilfelle i denne romanen: 19 år gamle Alm lever i Fjordbyen, et alternativt Oslo, der alle bor i hermetisk lukkede bygg. Lufta utenfor er nemlig farlig. I tillegg holder teknologien på å knele, og det er mangel på varer. Alm får vite at det hele startet som en pandemi, og det er kun et fåtalls friske mennesker igjen på jorda. De ikke-friske som fortsatt lever, har utviklet seg til å bli såkalte «maper»; mennesker som har mistet din menneskelighet. Jeg skal ikke spoile noe mer av handlingen her nå – kos deg heller med boka selv!  




Arr som vinger – Erin Stewart (USA)

Ava har kusinen sin på overnattingsbesøk når en brann bryter ut og tar livet av alle i huset bortsett fra Ava. Hun klarer å kaste seg ut av et vindu i siste liten – men kommer ikke uskadd fra det. Hun får tredjegrads forbrenning på 60% av kroppen – spesielt ansiktet blir særlig forbrent. Som foreldreløs er det tanten og onkelen, som mistet sin datter i samme brann, som tar henne til seg. «Etter et langt opphold på sykehus skal hun begynne på videregående. Vi blir med Ava på en utrolig reise. Hun får to gode venner. Hun blir forelsket. Hun opplever å bli baksnakket og latterliggjort. Midt i det hele blir hun også med på å starte en musikal».




Aleksander den store – Peter Strassegger (Norge)

Aleksander er blitt mobbet i årevis. En dag slår han kraftig tilbake mot mobberen; så kraftig at moren hans blir redd. Aleksander har nemlig båret et sinne, eller mørke, i seg helt fra han var liten. Han «klikker» rett og slett noen ganger, og konsekvensen er ødeleggelse. Moren tar med seg familien til sin hjembygd i Norge for å starte et nytt liv. «Men Aleksanders nye start ser fort ut som det samme gamle når også denne skolen viser seg å ha gutter som aller helst vil møte en ny gutt med nevene først, og i hvert fall hvis han er utlending». Dette er ikke en spenningsbok. Forfatteren er ungdomspsykolog, noe som merkes her. «Det er mye slåssing, men lite action. Her kommer vi i stedet under huden, opp i hodet, og inn i hjertet på en gutt som det for mange av oss ellers ville være vanskelig å forstå».




På vei mot toppen – Angie Thomas (USA)

«The Hate U Give» har du kanskje hørt om. Denne er skrevet av samme forfatter, men det er en helt ny historie. 16 år gamle Bri har et stort talent for å skrive tekster, og hennes store drøm er å slå gjennom som rapartist. Ikke så rart, for hun er datter av den legendariske undergrunnsrapperen Lawless. Bris første battle blir en kjempesuksess, og ballen begynner å rulle. «Bri kommer opp i situasjoner hun ikke hadde forutsett, slik som at låta hennes blir trukket med inn i en pågående rasekonflikt på skolen. For er det helt likegyldig hva man rapper om? Hvilken makt har ord? Og hvilken pris har det å spille tøff gangsterjente?». Bri møter også en kynisk platebransje, der hun må ta stilling til hvem hun er, og om hun egentlig er til salgs.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Mannen som elsket Yngve

Verdens fineste julefortellinger

Leseutfordring-kategori: bøker med musikk eller sport som sentralt tema